8 Aralık 2016 Perşembe

AĞIZ TADIMIZA UYGUN ENFES KAYSERİ YEMEKLERİMİZ

Bugün sizlerle  canım kayserimin lezzetlimi lezzetli  ve güzel yemeklerinden bahsetmek  istiyorum.
Malum  kayseri denilince akla ilk önce  mantı gelir nasıl gelmesin ki amaJ J J
Evet  bugün baya karnımız acıkacak yani..
İlk önce  size sırasıyla kayseri ye özgü yemeklerden  başlayacağım.



1)’’Börek Aşı Çorbası’’Unutturur Hastalığı
Soğuk kış aylarındayız artık kayseri her yıla oranla bu yıl pek kar ile tanışmadı onun yerini  donduran soğuklar aldı tabi buda maalesef hasta olma oranını bir nebze daha arttırıyor.Kayserimizde bu hastalıklara karşı çok güzel bir çorba önereceğim size,biraz yapımı uğraştırıyor ama bence yapmaya değer  tadı çok ama çok lezzetli oluyor, hemen sizlere tarifini vereyim
.
Malzemeler:
HAMURU İÇİN
·         Un,su,tuz
·         1 yumurta
İÇ MALZEMESİ İÇİN
·         Kıyma ,soğan,maydanoz pul biber,nane,kekik,tuz
ÇORBA İÇİN
·         Biber,ve domates salçası,zeytin yağı,
YAPILIŞI:Hamur malzemeleriyle  hamurumuzu yoğurarak işe başlayalım.Bezeler yapalım.İç malzemesi için gerekli malzemeleri ince ince kıyıp hazırda tutalım.Küçük bezelerimizi  ince ince açıp kare olacak şekilde minik minik kesip iç harcını ortasına koyalım.Daha sonra da ağzını boğça şeklinde kapatalım.Tenceremize yağ,su ve baharatını ekleyip pişmeye bırakalım biraz kaynadıktan sonra icine hamurumuzu  dikkatlice ilave edelim.Ve çok pişirmemeye dikkat edelim.Şimdiden afiyet olsunJ

2)YOĞURTLU KAYSERİ TARHANASI
MALZEMELER:500 GR.süzme yoğurt.1 yumurta sarısı,birkaç damla limon suyu
1 çay bardağı yarma,1çay bardağı haşlanmış yoğurt,1 çay bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek,1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
Kuru nane,kekik,tuz


Yapılışı: ilk önce  çorba tenceremiz e yoğurdumuzu, Yumurtamız'ın sarısını,birkaç damla limon suyunu alalım ve mikserle veya çırpma çubuğuyla güzelce çırpalım.İçerisine yarma da ekleyip, ocağa alalım ve karıştırarak kaynamasını bekleyelim. Kaynayan çorbamıza mercimek,nohut ve fasulye eklenerek kısık ateşte pişirmeye bırakalım.
süslemek için  bir kaşık naneyi tavada eritilen margarine ekleyelim kızartıp çorbamıza ilave edelim  en son olarak  tuzunu da ekleyip çorbamızı hazır etmiş oluyoruz ohh mis  şimdiden afiyet olsun bu havalarda çok güzel oluyor bu çorbalar.
Büyüklerimizin hep söyledikleri yemekler de tarhana çorbası vardır.Hem sağlıklı hem besleyici kim istemez ki bu lezzetiJ

KAYSERİ YAĞ MANTISI
 Kayseri diyince akla ilk önce mantı gelir vallahi mantı mantı olalı böyle bir lezzet görmemiştir. Bir çok çeşit mantı türü var bunlar arasında kayseri de meşhur olan yağ mantısı da maşallah enfes bir görünüme ve lezzete sahip diyebilirim .


Aman Allahım nasıl bir lezzet şöleni bu insanın ağzı açık kalıyor resmen hemen tarifini vereyim de canı çekenler biran önce yapmaya başlasınlar.
HAMURU İÇİN
·         2 su bardağı un
·         1 çay bardağı süt
·         1 çorba kaşığı sıvı yağ
·          1 paket toz maya
·         Ilık su, tuz
İÇİ İÇİN;
·         150 gr. Kıyma
·         1 adet kuru soğan
·         Pul biber
KIZARTMAK İÇİN;
·         Sıvı yağ
YAPILIŞI: Yağ mantısını hazırlamak için   derin bir kap içerisine  2 su bardağı un koyulur.Üzerine kalan malzemeler eklenir ve azar azar su ilave edilerek,ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.Hamur hazırlanır ve 20 dakika kadar bekletilir.
Sıra geldi iç harcında iç harcı hazırlamak için kıymanın üzerine ince ince doğranmış soğan,pul biber,ve tuz ilave edilir ve güzelce bir karıştırılır.Dinlenen hamur 2 eşit parçaya ayrılır ve beze yapılır
Merdane yardımıyla çok fazla inceltmeden açılır .Açılan hamur bıçak yardımı ile kare kare kesilir iç harç koyulur ve bohça şeklinde kapatılır.Hazırlanan mantılar,kızgın yağ içerisinde  kızartılır ve kızaran mantılat derin bir kaseye konulur ve daha sonra çıkartılır.
Evet artık yağ mantımız hazır kalorisi çok yüksek bir yemek  diyet yapanlara çok fazla tavsiye etmiyorum ama küçük bir porsiyonda yenilebilir şimdiden afiyet olsunJ

4)KAYSERİ YAĞLAMA
Kayserinin yöresel yemeklerinden biri de yağlama  inanın ne pizza ne lahmacun unutturuyor bunları yağlama.Gerek domatesli,soğanlı,kıymalı,peynirli hepsi şahane oluyor.Bir hafta sonu misafirlere ya da ailenize sıcacık bir  yağlama ile karşılamayı  istemezmisiniz?Bence isteriz  sonuçta bazen midemizde bayram etmeli her şeyden kısmamalıyız öyle değil mi



HAMURU İÇİN
·         4 su bardağı ılık su
·         1 su bardağı ılık süt
·         1 çay bardağı sıvı yağ
·         1 paket yaş maya
·         1 tatlı kaşığı tuz
·         Un
HARCI İÇİN
·         Yarım kg kıyma
·         1 su bardağı sıvı yağ
·         2 yemek kaşığı tereyağı
·         5 adet soğan
·         2 adet kırmızı biber
·         2adat yeşil biber
·         5 adet domates
·         1 yemek  kaşığı damates,biber salçası
·         1 su bardağı sıcak su
·         1 tatlı kaşığı tuz,kırmızı pul biber
YAPILIŞI:Bie kaba yaş mayayı,ılık sütü, ışıl suyu koyalım ve mayayı eritip, kabarmasını bekleyelim.İçine  sıvı yağ,tuzu koyalım ve karıştıralım.Unu azar azar ilave edip ele yapışmayan bir un elde edelim.Yaptığımız unu 25 dakika dinlendirelim.Hamurdan  limon büyüklüğünde parçalar kopartıp oklava ile açalım.Ve teflon tavada arkalı önlü kızartalım.
Soğanları,biberleri robottan geçirelim domatesleri ince ince keselim kıyma suyunu çekene kadar kavuralım.Daha sonra kıymanın içine  sıvı yağı,tereyağı,soğanları,biberleri,domatesleri ilave edip karıştıralım daha sonra salçaları,kırmızı pul biberi,tuzu sıcak suyu ilave eldim ve orta ateşte pişirelim
Kızarttığımız hamurların üzerine  hazırladığımız harcı ekleyelim ve servis eldim afiyet olsunJ

5)EKMEK MANTISI VEYA PAPARA
Eminim ki hepimizin evlerinde bayat ekmekleri vardır.Ve birçoğumuz  bayat ekmeklerimizi çöpe atıyoruz bu çok yanlış bir durum aslında en  iyisi bu bayat ekmekleri kullanalım dedim ben ve kayseri de çok sık yapılan bir tarif olan ekmek tatlısının tarifini vereceğim sizlere eminim birçoğumuz bu yemeği yapıyoruzdur .Çünkü malum az yiyecekten çok yemek çıkarmak bizlere has bir durum.


MALZEMELER:
·         1 bayat ekmek
·         250 gr.kıyma
·         1adet yemeklik doğranmış kuru soğan,biber ve domates
·         1 yemek kaşığı tereyağı
·         1 yemek kaşığı salça
·         1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
·         1 su bardağı su
·         Biraz tuz
ÜZERİNE
·         Sarmısaklı yoğurt
·         Sumak
YAPILIŞI:Kıymamızı yağda rengi biraz koyu hale gelinceye kadar kavuruyoruz son ra su hariç diğer malzemeleri ekleyip iyice kavuruyoruz.En son suyunuda ekleyip yaklaşık beş dakika daha pişiriyoruz. Ayrı bir kapta ufak ufak ekmekleri kesiyoruz ve hazırladığımız karışımı ekmeklerin üzerine döküyoruz .Daha sonra dilerseniz üzerine  sarmısaklı yoğurt  döküp servis edebiliriz.Şimdiden afiyet olsun diyorum gerçekten yapımı çok kolay bir tarif  tafsiye ediyorum.

6)KAYSERİ PEHLİSİ
Bu devirde kim et sevmez ki tabi vejeteryan arkadaşları ayırıyorum benim arkadaşım da et sevmez hala nasıl  dayanıyor bilmiyorumJ Neyse bakalım biraz ağır bir yemek pehli ama tadı inanılmaz diyebilirim.Hemen vakit kaybetmeden tarifine geçmek istiyorum.


MALZEMELER
·         450 gr.kuzu pirzola ve kuzunun but eti
·         4adet ince dilimlenmiş domates
·         3 adet kabuğu soyulmuş ve yuvarlak doğranmış patlıcan
·         6 adet halka şeklinde doğranmış  yeşil biber
·         4 diş ince kıyılmış sarımsak
·         2 adet doğranmı soğan
·         1 tutam maydanoz
·         1 tutam dere otu
·         4 yemek kaşığı zeytinyağı
·         2 çay kaşığı kekik
·         2 çay kaşığı tuz
·         1 çay kaşığı nane
(bu tarif dört kişilik için hazırlanmıştır pişme süresi 25 dakikadır)
YAPILIŞI:Bir tavaya yağın yarısını koyup kızdırın,etkeri alt ve üst olarak kızartın,etleri pişireceğiniz kaplara koyun, daha sonra kalan yağı yi tavaya koyup soğan ve sarmısağı koyun.Daha sonra biber ve dmsatesleride içine atın 2.5 dakika karıştırın,dahasonra bir bardak su ekleyip pişmeye bırakın.
Daha sonra hazırlanan bu yemeği patlıcanların üzerine yayın,tuzunuda ilave ettikten sonra pehlinin üzerine bir tabak kapatın,dış kapağıda kapatın.Yemeği pişirmeye bırakın ve mulu son artık enfes pehlimiz hazır oldu sıcak sıcak servis yapabiliriz.

7)KAYSERİ TATLISI NEVZİNE
Her  yemeğin sonunda bir tatlı olur değilmi? Evet buğün kayseri yöresine ait bir yemek olan nevzine tatlısının tarifini vereceğim sizlere çok güzel bir tstli yspımıda çok zor değil diğer tatlı malemeleri gibi zaten hadi bakalım neymiş bu tatlı malzemeleri hep beraber öğrenelimJ



MALZEMELER:
o   1 yumurta
o   1 su bardağı süt
o   Yarım su bardağ sıvı yağ
o   100 gr. Tereyağı
o   2yemek kaşığı tayin
o   2 yemek kaşığı kabartma tozu
o   Birkaç damla sirke
o   Aldığı  kadar un
o   1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
ŞERBETİ İÇİN:
o   3 su  bardağı su
o   2 su bardağı taz şker
o   1 su bardağı pekmez




YAPILIŞI:Öncelik olarak şerbeti hazırlayalım su ve şekeri ocağa alalım.Şerbet kıvamında olunca ocaktan alıp  soğuyunca içine pekmez koyalım.Hamur malzemeleri bir kapta yoğrulur tereyağ ise çok eritmeyin. Hamur ne yumuşak ne sert olacak ikisinin ortası olacak,tepsiye elimizle batırıp fırına vermeden önce biraz dinlensin 250 derecede kızarana kadar pişirin. Soğuduğunda soğuk şerbeti üzerine dökün şerbet çekince arzu ederseniz üzerini süsleyebilirsiniz  afiyet olsun 







3 yorum:

  1. Okurken anneme yağlama yap diye ısrar ettim biliyor musun :) çok güzel olmuş devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
  2. Okurken anneme yağlama yap diye ısrar ettim biliyor musun :) çok güzel olmuş devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür edrim yaglama da yenilmez mi ama😊

    YanıtlaSil

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Search

Sitemizi nasıl buldunuz?

Popüler Gönderiler

Sayfalar

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Bu Blogda Ara

Hakkımda

Etiketler

Bizimle İletişime Geçin

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Kayseri Şivesi

Copyright © kayseri sefası | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com