Malum kayseri
denilince akla ilk önce mantı gelir
nasıl gelmesin ki amaJ
J J
Evet bugün baya
karnımız acıkacak yani..
İlk önce size
sırasıyla kayseri ye özgü yemeklerden
başlayacağım.
1)’’Börek
Aşı Çorbası’’Unutturur Hastalığı
Soğuk kış aylarındayız artık kayseri her yıla oranla bu yıl
pek kar ile tanışmadı onun yerini
donduran soğuklar aldı tabi buda maalesef hasta olma oranını bir nebze
daha arttırıyor.Kayserimizde bu hastalıklara karşı çok güzel bir çorba
önereceğim size,biraz yapımı uğraştırıyor ama bence yapmaya değer tadı çok ama çok lezzetli oluyor, hemen
sizlere tarifini vereyim
.
.
Malzemeler:
HAMURU İÇİN
·
Un,su,tuz
·
1 yumurta
İÇ MALZEMESİ İÇİN
·
Kıyma ,soğan,maydanoz pul biber,nane,kekik,tuz
ÇORBA İÇİN
·
Biber,ve domates salçası,zeytin yağı,
YAPILIŞI:Hamur
malzemeleriyle hamurumuzu yoğurarak işe
başlayalım.Bezeler yapalım.İç malzemesi için gerekli malzemeleri ince ince
kıyıp hazırda tutalım.Küçük bezelerimizi
ince ince açıp kare olacak şekilde minik minik kesip iç harcını ortasına
koyalım.Daha sonra da ağzını boğça şeklinde kapatalım.Tenceremize yağ,su ve
baharatını ekleyip pişmeye bırakalım biraz kaynadıktan sonra icine hamurumuzu dikkatlice ilave edelim.Ve çok pişirmemeye
dikkat edelim.Şimdiden afiyet olsunJ
2)YOĞURTLU KAYSERİ TARHANASI
MALZEMELER:500 GR.süzme yoğurt.1 yumurta sarısı,birkaç
damla limon suyu
1 çay bardağı yarma,1çay bardağı haşlanmış yoğurt,1 çay
bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek,1 çorba kaşığı
margarin veya tereyağı
Kuru nane,kekik,tuz
Yapılışı: ilk önce
çorba tenceremiz e yoğurdumuzu, Yumurtamız'ın sarısını,birkaç damla limon
suyunu alalım ve mikserle veya çırpma çubuğuyla güzelce çırpalım.İçerisine
yarma da ekleyip, ocağa alalım ve karıştırarak kaynamasını bekleyelim. Kaynayan
çorbamıza mercimek,nohut ve fasulye eklenerek kısık ateşte pişirmeye bırakalım.
süslemek için bir kaşık naneyi tavada eritilen margarine
ekleyelim kızartıp çorbamıza ilave edelim
en son olarak tuzunu da ekleyip
çorbamızı hazır etmiş oluyoruz ohh mis
şimdiden afiyet olsun bu havalarda çok güzel oluyor bu çorbalar.
Büyüklerimizin hep söyledikleri yemekler de tarhana
çorbası vardır.Hem sağlıklı hem besleyici kim istemez ki bu lezzetiJ
KAYSERİ YAĞ MANTISI
Kayseri diyince akla ilk önce mantı gelir
vallahi mantı mantı olalı böyle bir lezzet görmemiştir. Bir çok çeşit mantı
türü var bunlar arasında kayseri de meşhur olan yağ mantısı da maşallah enfes
bir görünüme ve lezzete sahip diyebilirim .
Aman Allahım nasıl bir lezzet
şöleni bu insanın ağzı açık kalıyor resmen hemen tarifini vereyim de canı
çekenler biran önce yapmaya başlasınlar.
HAMURU İÇİN
·
2 su bardağı un
·
1 çay bardağı süt
·
1 çorba kaşığı sıvı yağ
·
1 paket
toz maya
·
Ilık su, tuz
İÇİ İÇİN;
·
150 gr. Kıyma
·
1 adet kuru soğan
·
Pul biber
KIZARTMAK İÇİN;
·
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Yağ
mantısını hazırlamak için derin bir kap
içerisine 2 su bardağı un koyulur.Üzerine
kalan malzemeler eklenir ve azar azar su ilave edilerek,ele yapışmayan yumuşak
bir hamur yoğrulur.Hamur hazırlanır ve 20 dakika kadar bekletilir.
Sıra geldi iç
harcında iç harcı hazırlamak için kıymanın üzerine ince ince doğranmış
soğan,pul biber,ve tuz ilave edilir ve güzelce bir karıştırılır.Dinlenen hamur
2 eşit parçaya ayrılır ve beze yapılır
Merdane
yardımıyla çok fazla inceltmeden açılır .Açılan hamur bıçak yardımı ile kare
kare kesilir iç harç koyulur ve bohça şeklinde kapatılır.Hazırlanan
mantılar,kızgın yağ içerisinde
kızartılır ve kızaran mantılat derin bir kaseye konulur ve daha sonra
çıkartılır.
Evet artık yağ
mantımız hazır kalorisi çok yüksek bir yemek
diyet yapanlara çok fazla tavsiye etmiyorum ama küçük bir porsiyonda
yenilebilir şimdiden afiyet olsunJ
4)KAYSERİ YAĞLAMA
Kayserinin
yöresel yemeklerinden biri de yağlama
inanın ne pizza ne lahmacun unutturuyor bunları yağlama.Gerek
domatesli,soğanlı,kıymalı,peynirli hepsi şahane oluyor.Bir hafta sonu
misafirlere ya da ailenize sıcacık bir
yağlama ile karşılamayı istemezmisiniz?Bence
isteriz sonuçta bazen midemizde bayram
etmeli her şeyden kısmamalıyız öyle değil mi
HAMURU İÇİN
·
4 su bardağı ılık su
·
1 su bardağı ılık süt
·
1 çay bardağı sıvı yağ
·
1 paket yaş maya
·
1 tatlı kaşığı tuz
·
Un
HARCI İÇİN
·
Yarım kg kıyma
·
1 su bardağı sıvı yağ
·
2 yemek kaşığı tereyağı
·
5 adet soğan
·
2 adet kırmızı biber
·
2adat yeşil biber
·
5 adet domates
·
1 yemek
kaşığı damates,biber salçası
·
1 su bardağı sıcak su
·
1 tatlı kaşığı tuz,kırmızı pul biber
YAPILIŞI:Bie kaba yaş mayayı,ılık sütü, ışıl suyu koyalım ve mayayı
eritip, kabarmasını bekleyelim.İçine
sıvı yağ,tuzu koyalım ve karıştıralım.Unu azar azar ilave edip ele
yapışmayan bir un elde edelim.Yaptığımız unu 25 dakika dinlendirelim.Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartıp oklava
ile açalım.Ve teflon tavada arkalı önlü kızartalım.
Soğanları,biberleri robottan
geçirelim domatesleri ince ince keselim kıyma suyunu çekene kadar
kavuralım.Daha sonra kıymanın içine sıvı
yağı,tereyağı,soğanları,biberleri,domatesleri ilave edip karıştıralım daha
sonra salçaları,kırmızı pul biberi,tuzu sıcak suyu ilave eldim ve orta ateşte
pişirelim
Kızarttığımız hamurların
üzerine hazırladığımız harcı ekleyelim
ve servis eldim afiyet olsunJ
5)EKMEK MANTISI VEYA PAPARA
Eminim ki hepimizin evlerinde
bayat ekmekleri vardır.Ve birçoğumuz
bayat ekmeklerimizi çöpe atıyoruz bu çok yanlış bir durum aslında
en iyisi bu bayat ekmekleri kullanalım
dedim ben ve kayseri de çok sık yapılan bir tarif olan ekmek tatlısının
tarifini vereceğim sizlere eminim birçoğumuz bu yemeği yapıyoruzdur .Çünkü
malum az yiyecekten çok yemek çıkarmak bizlere has bir durum.
MALZEMELER:
·
1 bayat ekmek
·
250 gr.kıyma
·
1adet yemeklik doğranmış kuru soğan,biber ve domates
·
1 yemek kaşığı tereyağı
·
1 yemek kaşığı salça
·
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
·
1 su bardağı su
·
Biraz tuz
ÜZERİNE
·
Sarmısaklı yoğurt
·
Sumak
YAPILIŞI:Kıymamızı yağda rengi biraz
koyu hale gelinceye kadar kavuruyoruz son ra su hariç diğer malzemeleri ekleyip
iyice kavuruyoruz.En son suyunuda ekleyip yaklaşık beş dakika daha pişiriyoruz.
Ayrı bir kapta ufak ufak ekmekleri kesiyoruz ve hazırladığımız karışımı
ekmeklerin üzerine döküyoruz .Daha sonra dilerseniz üzerine sarmısaklı yoğurt döküp servis edebiliriz.Şimdiden afiyet olsun
diyorum gerçekten yapımı çok kolay bir tarif
tafsiye ediyorum.
6)KAYSERİ
PEHLİSİ
Bu
devirde kim et sevmez ki tabi vejeteryan arkadaşları ayırıyorum benim arkadaşım
da et sevmez hala nasıl dayanıyor
bilmiyorumJ Neyse bakalım biraz ağır bir yemek pehli ama tadı inanılmaz
diyebilirim.Hemen vakit kaybetmeden tarifine geçmek istiyorum.
MALZEMELER
·
450 gr.kuzu pirzola ve kuzunun but eti
·
4adet ince dilimlenmiş domates
·
3 adet kabuğu soyulmuş ve yuvarlak doğranmış patlıcan
·
6 adet halka şeklinde doğranmış
yeşil biber
·
4 diş ince kıyılmış sarımsak
·
2 adet doğranmı soğan
·
1 tutam maydanoz
·
1 tutam dere otu
·
4 yemek kaşığı zeytinyağı
·
2 çay kaşığı kekik
·
2 çay kaşığı tuz
·
1 çay kaşığı nane
(bu
tarif dört kişilik için hazırlanmıştır pişme süresi 25 dakikadır)
YAPILIŞI:Bir tavaya yağın yarısını
koyup kızdırın,etkeri alt ve üst olarak kızartın,etleri pişireceğiniz kaplara
koyun, daha sonra kalan yağı yi tavaya koyup soğan ve sarmısağı koyun.Daha
sonra biber ve dmsatesleride içine atın 2.5 dakika karıştırın,dahasonra bir
bardak su ekleyip pişmeye bırakın.
Daha
sonra hazırlanan bu yemeği patlıcanların üzerine yayın,tuzunuda ilave ettikten
sonra pehlinin üzerine bir tabak kapatın,dış kapağıda kapatın.Yemeği pişirmeye
bırakın ve mulu son artık enfes pehlimiz hazır oldu sıcak sıcak servis
yapabiliriz.
7)KAYSERİ TATLISI NEVZİNE
Her yemeğin sonunda bir tatlı olur değilmi? Evet
buğün kayseri yöresine ait bir yemek olan nevzine tatlısının tarifini vereceğim
sizlere çok güzel bir tstli yspımıda çok zor değil diğer tatlı malemeleri gibi
zaten hadi bakalım neymiş bu tatlı malzemeleri hep beraber öğrenelimJ
MALZEMELER:
o 1 yumurta
o 1 su bardağı süt
o Yarım su bardağ sıvı yağ
o 100 gr. Tereyağı
o 2yemek kaşığı tayin
o 2 yemek kaşığı kabartma tozu
o Birkaç damla sirke
o Aldığı kadar un
o 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
ŞERBETİ İÇİN:
o 3 su bardağı su
o 2 su bardağı taz şker
o 1 su bardağı pekmez
YAPILIŞI:Öncelik olarak şerbeti hazırlayalım
su ve şekeri ocağa alalım.Şerbet kıvamında olunca ocaktan alıp soğuyunca içine pekmez koyalım.Hamur
malzemeleri bir kapta yoğrulur tereyağ ise çok eritmeyin. Hamur ne yumuşak ne
sert olacak ikisinin ortası olacak,tepsiye elimizle batırıp fırına vermeden
önce biraz dinlensin 250 derecede kızarana kadar pişirin. Soğuduğunda soğuk
şerbeti üzerine dökün şerbet çekince arzu ederseniz üzerini süsleyebilirsiniz afiyet
olsun
Okurken anneme yağlama yap diye ısrar ettim biliyor musun :) çok güzel olmuş devamını bekliyoruz
YanıtlaSilOkurken anneme yağlama yap diye ısrar ettim biliyor musun :) çok güzel olmuş devamını bekliyoruz
YanıtlaSilTeşekkür edrim yaglama da yenilmez mi ama😊
YanıtlaSil